Pszczoły – zawdzięczamy im co trzeci kęs jedzenia

To pszczołom i innym zapylaczom zawdzięczamy co trzeci kęs tego, co jemy. 19 maja to Światowy Dzień Pszczół.

Pszczoły miodne i dziko żyjące odpowiadają za zapylanie roślin, które stanowią ponad 1/3 naszej codziennej diety. Dlatego są tak ważne dla rolnictwa i produkcji żywności. Niestety śmiertelna mieszanka, w skład której wchodzą toksyczne pestycydy, pasożyty pszczół i zmiany klimatu sprawia, że zapylacze na całym świecie są w kryzysie.

Ciekawostki o pszczołach:

  • Na świecie istnieje około 20 000 gatunków pszczół. Większość z nich nie została jeszcze opisana, a więc liczba ta może być dużo większa.
  • Najmniejsze z nich – miodne – to pszczoły karłowate (wschodnioazjatyckie), mają do 0,2 mm. Największe to Megachile Pluto, które rosną do 40 mm.
  • Pszczoły miodne żyją w rojach. W jednym roju żyje około dwudziestu tysięcy pszczół choć zdarza się, że nawet do stu tysięcy. Jest wśród nich jedna królowa, setki trutni i tysiące robotnic.
  • Robotnice to samice, ale nie rozmnażają się. Królowa zapewnia potomstwo. Trutnie, to osobniki płci męskiej, nie posiadają żądeł.
  • Pszczoły porozumiewają się za pomocą tańców i wydawania dźwięków.
  • Taniec pszczoły jest zależny od kąta padania światła słonecznego.
  • Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę, czyli 11 400 razy na minutę.
  • Przeciętny zasięg lotu pszczół wynosi 3 km, a maksymalny może wynieść 10 km i więcej.
  • Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.
  • Podczas jednego „kursu” po nektar pszczoła odwiedza 50-100 kwiatów.
  • Pszczoła to jedyny owad, którego wytwarzaną dla siebie żywność zjada człowiek.
  • Pszczoły wytwarzają miód w ten sam sposób od 150 milionów lat.

Więcej na uratujpszczole.pl.