Dobra Torba z Biedronki edukuje i pomaga ograniczać marnowanie żywności

ograniczać marnowanie żywności
ograniczać marnowanie żywności

Nie marnuję, bo dobrze przechowuję – pod takim hasłem 23 września startuje druga edycja akcji Dobra Torba. W sklepach sieci Biedronka pojawią się specjalne papierowe torby. 20 groszy ze sprzedaży każdej z nich wesprze Banki Żywności. Tegorocznej akcji towarzyszy specjalna kampania edukacyjna dotycząca przeciwdziałania marnowaniu jedzenia. 

Jak ograniczać marnowanie żywności

Oprócz bezpośredniego wsparcia Banków Żywności w postaci 20 groszy od każdego sprzedanego egzemplarza „Dobrej Torby” sieć Biedronka przygotowała specjalną stronę internetową. Wchodząc na www.biedronka.pl/dobratorba klienci będą mogli dowiedzieć się jak przechowywać żywność, tak aby najdłużej zachować jej przydatność do spożycia i tym samym ograniczyć jej marnowanie. Dowiedzą się m.in. czy pieczywo lepiej jest przechowywać w materiałowych, czy w papierowych woreczkach. Czy ogórek lepiej jest schować do lodówki, czy zostawić na wierzchu. Dowiedzieć się tego będzie można również bezpośrednio z grafik zamieszczonych na „Dobrej Torbie”.  

Rocznie w Polsce marnuje się prawie 5 milionów ton żywności. Najwięcej, bo aż 60 proc. (prawie 3 miliony ton!) – wyrzucamy w naszych domach. Według raportu Federacji Banków Żywności.głównymi powodami są: przekroczenia terminów ważności, niezdatność do spożycia oraz fakt, że po prostu przygotowaliśmy lub kupiliśmy za dużo żywności.

Biedronka przekazywanie.jpg

Właściwe przechowywanie ma ogromny wpływ nie tylko na to, jak długo produkty są świeże i bezpieczne do spożycia, ale często także, czy będą mniej lub bardziej smaczne. Cieszymy się, że dzięki tegorocznej odsłonie akcji „Dobra Torba” możemy nie tylko wesprzeć Banki Żywności, ale także naszych klientów. Chcemy, by mogli dłużej cieszyć się zdrowym i smacznym jedzeniem oraz przyczynić się do zmniejszenia jego marnowania – mówi Karolina Błońska, starsza menedżerka ds. społecznej odpowiedzialności biznesu w sieci Biedronka

Banki żywności beneficjentem zobowiązania społecznego Biedronki

Ograniczenie marnowania żywności jest jednym z kluczowych zobowiązań w ramach społecznej odpowiedzialności sieci Biedronka. Żywność z bliskim terminem przydatności do spożycia przekazywana jest organizacjom pożytku publicznego, w tym Bankom Żywności. W 2020 roku niemal 2 tys. sklepów sieci Biedronka przekazało w sumie 12,4 tys. ton żywności. Jej wartość to ponad 130 mln zł.

Marnotrawstwo żywności w gospodarstwach domowych występuje w bardzo dużej skali. Dlatego też jest to obszar do poprawy. Aby to się zadziało musimy mieć wiedzę, ale również zmienić nasze nawyki.  Dlatego też należy uczyć społeczeństwo i promować proekologiczne postawy. Cieszę się, że Dobra Torba oprócz funkcji użytkowej spełnia też rolę edukacyjną.  Tym samym pozytywnie będzie oddziaływać zarówno na społeczeństwo, jak również naszą organizację – wyjaśnia Beata Ciepła, prezes.Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.