Najwięcej jedzenia trafia do kosza po Wigilii

Świąteczne jedzenie wyrzuca między 23 a 30 grudnia 83 proc. badanych. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli 1,6 kg na osobę – wynika z badania zrealizowanego na zlecenie Too Good To Go przez Opinia24. Najczęstszym powodem marnowania jest niewykorzystanie resztek. Najbardziej niechlubny dzień to Wigilia, gdy marnujemy rekordowe 9,2 tys. ton jedzenia (głównie ryby).

Według badania, najczęściej wyrzucaną kategorią produktów w święta są owoce i warzywa (62 proc.), zupy i mięso (48 proc.), produkty zbożowe (46 proc.), potrawy wieloskładnikowe, nabiał i ryby (44 proc.). Z kolei na czele listy produktów, których wyrzuca się najwięcej są: warzywa i owoce – 10,9 tys. ton, czyli niemal 300 g na osobę. Następnie zupy (9,69 tys. ton – 260 g na osobę), napoje (7,7 tys. ton – 210 g na osobę), tradycyjne wieloskładnikowe potrawy (7,6 tys. ton – 200 g na osobę) i ryby (5,42 tys. ton – 140 g na osobę). Najrzadziej pozbywamy się słodyczy i deserów (0,95 tys. ton).

Nasze badania są dowodem, że marnujemy znacznie więcej jedzenia, niż nam się wydaje, a deklaracje często różnią się od rzeczywistości. Do 26 grudnia wyrzucamy resztki jedzenia po przygotowaniu potraw świątecznych, z kolei od 27 grudnia główną przyczyną marnowania jest zepsucie się żywności. W Too Good To Go wierzymy, że nawet małe działania mają olbrzymi wpływ na zmniejszenie skali marnowanego jedzenia, dlatego zachęcamy do odpowiedniego planowania i kreatywnego wykorzystywania resztek, nie tylko w czasie świąt – powiedziała Anna Podkowińska-Tretyn z Too Good To Go.

Nie potrafimy zagospodarować resztek jedzenia

Najczęstszymi powodami jest niezagospodarowanie resztek, które powstały przy przygotowaniu dań (33 proc.) oraz zepsucie się produktów (29 proc.). Brak świeżości produktów jest przyczyną wskazaną przez 18 proc. respondentów. Przygotowanie za dużo jedzenia dla 12 proc., z kolei brak ochoty do dalszego spożywania stanowi 7 proc. wskazań, podano.

Według badania, kalendarz również ma wpływ na to, co marnujemy: 24 grudnia przodują ryby, 25 i 26 grudnia do kosza lądują przede wszystkim zupy, natomiast 27 grudnia – resztki napojów. 

Badanie Too Good To Go wskazuje, że 30 grudnia niemal dwóch na trzech Polaków (65 proc.) nadal ma w lodówce pozostałości świątecznych potraw.

O badaniu

Badanie zrealizowano 23-30 grudnia 2023 roku na reprezentatywnej grupie 585 Polaków w wieku 18-65 lat. Respondenci każdego dnia prowadzili dziennik, w którym odnotowywali wagę wyrzucanej żywności w podziale na 10 kategorii wraz z określeniem powodów wyrzucenia.

źródło: ISBnews