Zakończyła się trzecia już edycja warsztatów Challenge Labs. Ponad 50 uczestników z całej Polski wzięło udział w maratonie projektowania innowacji sektora rolno-spożywczego, organizowanego przez EIT Food (Europejski Instytut Innowacji i Technologii).
Zróżnicowane pod kątem wiedzy i doświadczenia zespoły szukały rozwiązań na wyzwania i innowacje branży spożywczej. W obszarach alternatywnych źródeł białka, zrównoważonej produkcji żywności i rolnictwa oraz żywności spersonalizowanej.
W warsztatach uczestnicy przeszli przez kreatywny proces generowania pomysłów, tworzenia protoperson potencjalnych klientów i weryfikacji wypracowanych rozwiązań pod kątem realiów rynkowych. Wszystko pod okiem doświadczonych moderatorów, którzy koordynowali pracę uczestników zgodnie z metodyką Design thinking oraz Service design.
Jakie innowacyjne produkty powstały w odpowiedzi na wyzwania sektora rolno-spożywczego?
W finalne maratonu projektowania innowacji, grono jury wyłoniło trzy najlepsze zespoły. Oceniono je pod kątem rozwiązania realnego problemu sektora rolno-spożywczego. Dodatkowo unikalności produktu, innowacyjności, realności zastosowania jego modelu biznesowego oraz wpływu na środowisko. W ocenę zaangażowani byli eksperci z: Maspex, MOWI, Danone, Bakalland, Żabka, ProVeg, AgroEkoTon, SGGW, DöhlerGroup, PAN Olsztyn, UPM Raflatac, foodtech.ac, Kalgrup.
Rolka bakaliowa
Jednym z warsztatowych wyzwań było znalezienie produktu stworzonego z bakalii, który charakteryzuje się wysokimi korzyściami zdrowotnymi. Zwycięski zespół „Rodzynka” opracował koncepcję rolki bakaliowej. Bazuje ona na orzechach, sokach i suszonych owocach od lokalnych producentów. Jest źródłem cennych witamin i minerałów – Omega 3, Omega 6 i polifenoli. Produkt można wykorzystać na wiele sposobów – jako spód do ciasta, granolę, ciasteczka lub po prostu surową przekąskę.
Musy w tubce
Na to samo wyzwanie odpowiedział zespół „Fistaszki”, który zajął drugie miejsce w konkursie. Opracowana przez nich koncepcja na wysokobiałkowe musy bakaliowe w tubce to produkt do zjedzenia on-the-go. Może służyć jako drugie śniadanie, przekąska dla dzieci do szkoły lub posiłek potreningowy. Jest źródłem probiotyków, błonnika i białka, nie zawiera glutenu ani cukru, a do tego ma innowacyjne, w całości kompostowalne opakowanie.
Opakowanie z modyfikowaną atmosferą
Na trzecim miejscu znalazł się produkt, który odpowiada na wyzwanie związane z problemem marnowaniem żywności. Zespół „Malinowy Band” stworzył inteligentne, wielorazowe opakowanie na owoce z modyfikowaną atmosferą, które przedłuża trwałość produktu o minimum 1 tydzień. Opakowanie posiada dodatkowo wskaźnik informujący o stanie owoców: świeże, zdatne do spożycia, niezdatne do spożycia.
Wśród innych pomysłów znalazły się m.in. kanapka proteinowa o wysokiej zawartości białka i błonnika. Dodatkowo także wrap konopny, roślinna fermentowana przekąska na bazie owsa i łubinu czy suszone paluszki z łososia.
Warsztaty Challenge Labs i wypracowane przez zespoły rozwiązania dla branży spożywczej to kolejne możliwości na rozwój rynku. Także stworzenie produktów, które mają potencjał biznesowy i realną szansę na komercyjny sukces w najbliższej przyszłości. Jest to doświadczenie dla uczestników, którzy być może znajdą w ten sposób pomysł na biznes, jak i dla branżowych ekspertów. Mają oni okazję obserwować zachowania konsumentów i odkryć ich potrzeby oraz poznać nowe talenty do potencjalnej współpracy w przyszłości.