Foodtech Lab – program akceleracyjny Żabki

Innowacyjne produkty spożywcze, alternatywne źródła białka czy rozwiązania wspierające recykling i wielokrotne użycie. To tylko niektóre z obszarów programu akceleracyjnego Foodtech Lab, uruchomionego przez Żabkę. Projekt skierowany jest do startupów z całej Europy. Najbardziej innowacyjne firmy będą mogły zrealizować pilotażowe wdrożenia swoich rozwiązań. 

Grupa Żabka chce budować partnerstwa na rzecz pozytywnej zmiany oraz wspierać innowacyjność, dlatego aktywnie poszukuje partnerów oferujących rozwiązania wspierające transformację ekosystemu convenience. Robi to poprzez Venture Studio i poszukuje rozwiązań dających nowe perspektywy dla całej Grupy. Venture Studio wyszukuje startupy w oparciu o bieżące potrzeby biznesu, ale również na podstawie trendów i insightów konsumenckich. Pomagają w tym programy akceleracyjne. 

– Prowadzenie zdrowego i zrównoważonego stylu życia, zapobieganie marnotrawieniu żywności czy optymalne wykorzystanie zasobów, to wyzwania wpisujące się w Strategię Odpowiedzialności Grupy Żabka. Dlatego powołaliśmy program akceleracyjny Foodtech Lab – mówi Karol Gajewicz, Grupa Żabka.

Obszary poszukiwań

Do programu mogą się zgłaszać startupy oferujące rozwiązania takie jak:

  • Innowacyjne produkty spożywcze (nowe produkty spożywcze wykorzystujące innowacyjne składniki i źródła białka);
  • Alternatywne źródła białka (zamienniki roślinne, białka pochodzące z fermentacji, mikroorganizmów i insektów);
  • Lab-grown meat (mięso in vitro, mięso hodowane, mięso wolne od okrucieństwa, inżynieria tkanek);
  • Żywność funkcjonalna (produkty wzbogacone o innowacyjne, funkcjonalne składniki);
  • Opakowania (rozwiązania wspierające recykling i wielorazowość, opakowania inteligentne i ekologiczne);
  • Zarządzenie marnotrawstwem żywności (zarządzanie i przetwarzanie odpadów, monitorowanie terminów przydatności);
  • Technologie przetwarzania żywności (innowacyjne rozwiązania technologiczne w przetwarzaniu żywności);
  • Produkcja żywności (innowacyjne rozwiązania technologiczne w produkcji żywności);
  • Aplikacje konsumenckie (aplikacje modyfikujące sposób interakcji konsumentów z branżą spożywczą).

Dla najlepszych startupów, które Żabka zaprosi do współpracy, przewidziane są testy konsumenckie, komercyjny pilotaż, a nawet wsparcie finansowe na dalszy rozwój. Dodatkowo startupy mogą liczyć na dostęp do laboratorium sensorycznego, wsparcie eksperckie oraz liczne okazje do nawiązywania kluczowych w tej branży relacji.

Zgłoszenia do programu można wysyłać do 30 listopada.